Adenomiyozis Tedavisi

Adenomiyozis Tedavisi
Adenomiyozis Tedavisi

Adenomiyozis tedavisi, semptomların şiddetine, hastanın yaşına, genel sağlık durumuna ve gelecekteki çocuk sahibi olma planlarına bağlı olarak değişir. Aşağıdaki tedavi seçenekleri adenomyozisin yönetiminde kullanılabilir:

Adenomyozis Nedir?

Adenomyozis, rahim kas tabakasının (miyometrium) içinde endometrial dokunun (rahim iç yüzeyinin) büyümesiyle karakterize bir durumdur. Bu durum, menstrüel kanamalara, ağrılı adet dönemlerine ve pelvik ağrıya neden olabilir. Adenomyozis, genellikle 40 yaşından sonra ortaya çıkar ve kadınların %20-30’unu etkiler.

İlaç Tedavisi

Ağrı ve kanama semptomlarını azaltmak için, non-steroid anti-inflamatuar ilaçlar (NSAID’ler), hormonal doğum kontrol yöntemleri, progestinler ve GnRH agonistleri gibi ilaçlar reçete edilebilir.

Adenomyozis Tedavisi Uterin Arter Embolizasyonu

Bu işlem, adenomyozis tedavisi için alternatif bir seçenek olarak kullanılır. Bu işlem, uterusun büyüyen damarlarına ince bir tüp yerleştirerek, embolizasyon maddesi verilerek, damarların tıkanmasına neden olarak adenomyozis dokusunun beslenmesini keser.

Cerrahi Müdahale

Cerrahi tedavi seçenekleri arasında, rahim ağzından girerek rahmin iç tabakasının bir bölümünün çıkarılması (submukozal rezeksiyon), rahmin tamamen çıkarılması (histerektomi) ve fokal adenomyozisin çıkarılması (adenomyomektomi) gibi seçenekler yer alır.

Adenomyozis Tedavisi İçin Doğal Yollar

Adenomyozis tedavisi için bazı doğal tedavi seçenekleri, semptomların hafifletilmesine yardımcı olabilir. Bunlar arasında, yoga, meditasyon, egzersiz, beslenme değişiklikleri ve akupunktur yer alır. Bununla birlikte, doğal tedavilerin kullanımı öncesinde doktorla mutlaka konuşulması önerilir.

Adenomyozis Tüp Bebek Tedavisini Etkiler Mi?

Adenomyozisin kadınlarda kısırlığa neden olup olmadığı belirsizdir. Konuyla ilgili az sayıda çalışma var. Adenomyozun infertiliteye neden olup olmadığının belirlenmesinin zor olmasının nedenlerinden biri, adenomyozlu birçok kadının, kısırlığa neden olduğu bilinen endometriozis denilen başka bir probleme sahip olmasından kaynaklanmaktadır.

Çalışmalar endometriozisli kadınlarda, bu kadınların% 27 ila% 70’inde adenomyoz olabileceğini tahmin etmektedir. Geniş aralık, adenomyozun nasıl teşhis edildiğiyle (radyusun MRI ile karşılaştırılmasında MRG’ye karşı) ve tanıyı yapmak için kullanılan kriterlere bağlı olarak farklılık gösterir.

Adenomyozisin kısırlığa neden olabileceğinden şüphelenmek için birkaç sebep vardır. Birincisi uterus kasılmaları ile ilgilidir. Bazı uterus kasılmaları iyidir. Fallop tüpünde spermin yumurtaya ulaşmasına yardımcı olan uterus ve fallop tüpü kasılmaları vardır. Görünüşe göre adenomiyozis bu iyi kasılmayı bozar. Daha sonra, embriyo implantasyonu sırasında çok fazla rahim kasılması kötüdür. Adenomyoz aslında bu kötü kasılmaları artırabilir. Son neden çok karmaşıktır. Adenomiyozisin gelişiminden sorumlu olan faktörler, uterusu embriyoların implante etmesine izin vermeyi daha az mümkün kılabilir.

Tüp bebek tedavisi, sahip olduğumuz infertilite için en iyi tedavilerden biridir. Adenomyozisin tüp bebek tedavisinde gebelik oranlarını etkileyip etkilemediğini belirlemek için çeşitli çalışmalar yapılmıştır. 2013 yılında, bu çalışmaların tamamının birleştirildiği bir analiz, adenomiyozun gebelik şansını azalttığını ve düşük yapma riskini artırdığını göstermiştir. Özellikle ilgi çekici olan, kadınlara kendi yumurtaları yerine yumurta bağışı kullanan bir çalışmadır.

Adenomiyozis Tedavisinde Bağışlanmış Yumurtaları Kullanmak

Bağışlanmış yumurtaları kullanmak, tüm kadınların yumurta kalitesinin iyi olmasını sağlar. Hamilelik oranındaki herhangi bir farkın, uterus ile ilgili problemlere bağlı olması daha olasıdır. Bu çalışma adenomyozlu kadınların düşük yapma riskini iki katına çıkardığını bulmuştur. Unutmayın ki, bu çalışmaların kalitesi ve diğer infertilite nedenlerini dışlama kabiliyeti (endometriozis gibi) zayıftır. Adenomiyozun infertiliteye neden olduğundan emin değilsek, adenomiyoz tedavisinin doğurganlığı artıracağından nasıl emin olabiliriz. Daha iyi çalışmalar yapılıncaya kadar, tüp bebek tedavisinde adenomyozis tedavisi deneysel olarak düşünülmelidir.

Adenomiyozis Tedavisi Nedir?

Adenomiyozu anlamak için, uterusun farklı katmanlara sahip olduğunu anlamak gerekir. Uterus boşluğunu oluşturan en iç tabakaya endometrium denir. Bir embriyo, endometriumun hücrelerinde implantlanır. Bir kadının bir periyodu olduğunda, her ay dökülen endometriyumdur. Dışa doğru hareket eden bir sonraki tabaka çoğunlukla kastan oluşur ve buna miyometriyum denir. Myometrium ayrıca birleşim bölgesi ve bir dış tabaka olarak da adlandırılan bir iç tabakaya ayrılabilir. Uterusun en dış tabakası serosa adı verilen çok ince bir tabakadır. Normal kadınlarda, endometriyum ve birleşim bölgesi arasındaki çizgi temiz ve belirgindir.

Adenomiyoz anlaşılması zor bir durumdur. Bilim adamları ve doktorlar neyin gelişmesi gerektiğine ya da onu tedavi etmenin en iyi yolunun ne olduğuna emin değildir. Adenomiyozisli kadınlarda bazen pelvik ağrı, periyodlarla ağrı, düzensiz kanama veya ağır regl dönemleri gibi semptomlar olur, ancak bazen yoktur. Adenomyozlu kadınların infertiliteye sahip olup olmadıkları daha belirsizdir.

Adenomiyozu tanımlamak bile zordur. Daha hafif vakalarda, tek anormallik kalınlaşmış bir birleşme bölgesi olabilir. Bu kalınlaşma uterusun her tarafına yayılabilir (diffüz) veya bir noktada (fokal) bulunur. Daha gelişmiş durumlarda, endometriyumun normal olarak onu birleşme bölgesinden ayıran bölme çizgisini geçtiği alanlar vardır. En şiddetli vakalarda, uterusta kist oluşturan kas tabakasında endometrial doku adaları vardır.

Adenomiyozis Tedavisi
Adenomiyozis Tedavisi

Adenomiyozis Tedavisi ve Teşhis

Adenomyozis ilk olarak, bir kadının rahmi alındıktan sonra (histerektomi) teşhis edildi ve mikroskop altında incelendi. Bugün, adenomyozlu kadınları tanımlamak için kullanılan iki teknik vardır: transvajinal ultrason ve manyetik rezonans görüntüleme (MRI). Bu mükemmel yeni araçlarla bile, adenomiyoz tanısı konulabiliyor.

Transvajinal ultrasonda adenomiyozis teşhisi için kullanılan kriterler şunlardır:

  1. Hantal rahim
  2. Uterusun endometrium ve kas kısmı arasındaki bölü çizgisinin zayıf tanımı (myometrium)
  3. Uterusun kas bölümünün kalınlaşması (myometrium) özellikle
      1. a) Bir tarafta diğerine göre daha kalın oluşum(asimetri
      2. b) Birleşim bölgesinin ölçülebilir ve 10 veya 12 mm’den daha kalın olması
  4. Rahim kas kısmında kistler
  5. Rahim (myometrium) kas kısmının dokusunun farklı görünümü
  6. Birleşme bölgesinde artmış kan akımı

Adenomiyozis Tedavisi ve Infertilite

Adenomyozis ve infertilite için cerrahi kesinlikle en riskli seçenek. Fokal veya nodüler adenomyozisi olan uterusun bölümlerinin çıkarıldığı ve daha sonra gebelikle sonuçlandığı bazı vakalar bildirilmiştir. Bunlar zor ameliyatlardır çünkü adenomyozis, normal uterusu adenomyozdan ayıran farklı sınırlara sahip değildir.

Önceki İçerikEndometriozis Çikolata Kisti Kimlerde Görülür, Nasıl Tedavi Edilir?
Sonraki İçerikErken Menopoz Tedavi Edilir Mi?