Hamile Kalma Yöntemleri Nelerdir?

hamile kalmak için ilişki
hamile kalmak için ilişki

Hamile kalma yöntemleri nelerdir?

  • Doğru zamanda cinsel ilişki: Kadının ovulasyon döneminde (yumurtlama) cinsel ilişkiye girmesi, hamile kalma şansını arttırır.
  • Ovülasyon takvimi: Kadınlar, adet döngülerini izleyerek ovülasyon dönemlerini belirleyebilir ve doğru zamanda cinsel ilişkiye girebilirler.
  • Bazal vücut sıcaklığı takibi: Kadınlar, vücut sıcaklıklarını ölçerek ovülasyon dönemlerini belirleyebilir ve doğru zamanda cinsel ilişkiye girebilirler.
  • Cinsel pozisyon: Bazı cinsel pozisyonlar, sperm hareketliliğini arttırabilir ve hamile kalma şansını arttırabilir.
  • Sağlıklı beslenme: Sağlıklı beslenme, vücudun hormon dengesini korumasına ve hamile kalma şansını arttırmasına yardımcı olabilir.
  • Egzersiz: Düzenli egzersiz, vücudun sağlıklı kalmasına ve hamile kalma şansını arttırmasına yardımcı olabilir.
  • Sigara, alkol ve uyuşturucu kullanımından kaçınma: Sigara, alkol ve uyuşturucu kullanımı, hamile kalma şansını azaltabilir ve fetüsün sağlığını olumsuz etkileyebilir.
  • Cerrahi müdahale: Bazı durumlarda, kadınların hamile kalma şansını arttırmak için cerrahi müdahale gerekebilir.
  • Tüp bebek (IVF) tedavisi: İnfertilite (kısırlık) sorunu yaşayan çiftler, tüp bebek (IVF) tedavisi gibi yardımcı üreme teknolojilerinden faydalanabilirler.

Çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin haftada azami olarak 2 kez cinsel birliktelik yaşaması gerekmektedir. Bu sayının haftada 1 olması hamilelik ihtimalini azaltır iken, 3 ve üstü birliktelik yaşamak, ihtimali gayet yükseltmektedir.

Çiftlerin dikkat etmesi gereken bir hususta, kadın bireyin yumurtlama günlerine yakın veya tam gününde birliktelik yaşamasıdır. Bu hususa uygun hareket eden çiftler başarı konusunda daha yüksek seviyeye sahip olurlar. Bu hususun uygulanmasında önerilen yol, adetin ilk gününden itibare süren 9-10 günün ardından 2-3 günde bir düzenli birlikte olmaktır, taki 17. Veya 18. Güne kadar.

Baba adaylarında verimliliğin en yüksek olduğu dönem 2-3 günlük birlikteliğin sonrasıdır sanılanın aksine sürekli ve hatta günde birden fazla şekilde birliktelik hamilelik ihtimaline etki etmemektedir.

Yukarıda bilgilerden özetle çiftlerin sık sık birliktelikten ziyade yumurtlama dönemlerinde bilinçli bir şekilde birliktelik yaşamaları hamilelik ihtimalini kuvvetlendirecektir.

Çocuk Sahibi Olmak İçin Ne Sıklıkla Birlikte Olunmalı

Önerilere rağmen sonuç elde edilmemesi durumunda ne yapılmalıdır?

Bu durumda çiftin belirli bir zaman aralığında (35 yaş altı kadınlarda 1 sene, 35 yaş üstü kadınlarda 6 ay) birlikte olduklarına emin olmaları gerekmektedir. Bunlara rağmen hala sonuç elde edilemiyor ise gerekli testlerin yapılabilmesi için anne adayının Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanına, baba adayı ise bir Üroloji Uzmanına görünmelidir.

Çocuk sahibi olma yöntemleri

Yukarıdaki bilgiler ışığında sonuç elde edilememesi ve çiftin uygun olması durumunda başvurabileceği birkaç  yöntem vardır.

1- Tüp Bebek Tedavisi

Yaygın olarak bilinen bir yöntem olan tüp bebek işlemi; kadın bireyden toplanan geliştirilmiş yumurtaların, erkek bireyden alınan verimli sperm hücreleri ile laboratuvar ortamında döllenmesinin ardından oluşan embriyonun anne adayının rahmine transfer edilmesidir.

Günümüzde birçok çift bu yöntem ile çocuk sahibi olabilmektedir. Ülkemize ilk olarak 1989 yılında gelmiştir.

2- Sperm Donasyonu

Bu yönteme, erkek bireyin sperminin, embriyo oluşturmakta verimsiz olduğu veya da hamilelikte hastalık riski barındırması durumunda başvurulur. Başka bir donörden alınan verimli sperm örneği ile anneden alınan yumurtanın laboratuvar ortamında döllenmesi ile yapılan bir tüp bebek tedavisi çeşididir.

3- Yumurta Donasyonu

Sperm donasyonuna mantık olarak benzeyen bu yöntemde de donörden alınan yumurtanın baba adayının spermi ile laboratuvar ortamında döllendirilip embriyo oluşturulmakta, oluşturulan embriyo anne adayının rahmine transfer edilmektedir.

4- Embriyo Donasyonu

Bu yöntemde çiftin ikisinden de kaynaklanan problemlerden dolayı donörleren alınan sperm ve yumurta alınması ardından döllenme işlemi ile oluşturulan embriyonun anne rahmine transferi yapılmaktadır.

En bilinen yöntemler bunlar olmak ile birlikte, taşıyıcı annelik yöntemi de bir başka alternatiftir.

Önceki İçerikTüp Bebek Tedavisi Riskleri Nelerdir?
Sonraki İçerikGeç Yaşta Anne Olmak