Yumurta Bağışı İşlemi

yumurta donasyonu işlemi
yumurta donasyonu işlemi

Yumurta Bağışı İşlemi ; bazı sebeplerden dolayı yumurta geliştirme yetisine sahip olmayan veya genetik problemleri olan kadınlarda, gebelik ihtimalinin yükseltilmesi adına başvurulan yönteme verilen isimdir. Diğer isimlendirmesi ise Yumurta nakli şeklindedir.

Yumurta Bağışının Tercih Edileceği Durumlar

Kadınların sağlık problemlerinden dolayı yumurtalarına etki yapan tedavilere veya operasyonlara maruz kaldığı, menopoza girdiği, kalıtsal rahatsızlığa sahip olduğu, yumurta üretiminin durduğu, düşünülenden erken dönemde menopoza girdiği, yumurtalıklarının tüp bebek ve sperm donasyonunda kullanılmakta olan yumurta geliştirici ilaç tedavilerine cevap vermediği, yumurta verimliliğinin düşük olduğu ve kalıtsal hastalık taşıdığı durumlarda başvurulmakta olan bir yöntemdir. Yumurta donasyonu sayesinde başarı oranı arttığı gibi tatmin edici sonuçlara da ulaşılabilmektedir.

Yumurta Bağışı İşlemi Aşamaları Nelerdir?

İlk adım için kadın bireye tedaviye uygun olup olmadığı ile ilgili belirli testler yapılır ve testin sonuçlarına göre hareket edilir.

  • FSH, LH, E2, PRL ve AMH testleri adet döngüsünün 2.- 3. Gününde yapılan testlerdir.
  • Rahimin incelenmesine Pelvik USG ve HSG Filmi yapılmaktadır.
  • SGPT, SGOT,Açlık Kan Şekeri, Tam Kan Sayımı, TSH, T3,T4, Üre gibi testler,
  • Anti-HCV, HIV, HbsAg, Anti-HBC total, VDRL testleri, Smear Testi gibi testler,
  • Kan Grubu Analizi gibi testler de yapılmaktadır

Bunlara ek olarak 45 yaş üzeri anne olmak isteyen adayların, gerekli tüm tetkiklerden geçerek hamileliklerin bir probleme yol açmayacağına dair rapor almaları da gerekmektedir.

Kadın bireyin dışında erkek bireyin de bazı testler ve analizlerden geçmesi istenmektedir.

  • Kan Grubu ve Spermiyogram Analizi (Spermiyogram analizi cinsel kısıtlamanın ardından 3 gün sonra yapılmalıdır.)
  • HIV, VDRL, HbsAg, Anti-HBC total ve Anti-HCV testleridir.

İlk adım başarı ile geçildikten sonra ikinci aşama olarak uygun bağışçı yani donör aranır. Bağışçı seçerken, bağışçı anne adayının tanıdığı kişilerden biri seçilebileceği gibi tanımadığı kimseler de seçilebilmektedir. Bağışçıdan beklenen şartlar; 20-29 yaş aralığında, istenilen sağlık testlerinden başarı ile geçme ve genetik araştırılması yapılmış olmasıdır. Belirtilen testler ise enfeksiyonel ve genetik hastalıklar, kan gurubu ve Rh durumu saptaması, madde bağımlılığı, psikoaktif ilaç alımı üzerinedir. Araştırma boyutunda ise bağışçının gen haritasında daha önce bulunmuş olan “zeka geriliği” gibi durumlar incelenir. Bağışçıların tüm bu testlerin yanında öne çıkabileceği durum ise daha önce sağlıklı bir doğum geçirmiş durumda olmalarıdır.

Donasyonun sağlıklı olabilmesi adına konulan bir başka kriter ise seçilecek olan bağışçı ile anne adayının fenotip olarak benzer olmalarıdır. Millet kökenlerinin de benzer olması yine bu kriterler içerisinde değerlendirilmektedir.

Son aşama :

Son aşamada ise tedavi aşamasına geçilir. Bağışçının yumurtalarının tedavi için uygun hale gelmesi ve toplanabilmesi için yumurta geliştirici tedavi uygulanır. Ultrason ve yapılan testler sonucunda istenilen olgunluğa ulaşmış yumurta hücreleri transvajinal iğne yardımı ile ultrasonografi yardımıyla alınır. Bu esnada anne adayının rahim bölgesi de donasyon için hazır hale gelmesini sağlayacak tedavilere maruz kalır. Bağışçıdan toplanan yumurtalar baba adayından alınmış olan spermler ile kendiliğinden veya enjeksiyon yolu ile döllenir. Döllenme sonucu elde edilmiş olan embriyolar 3-5 içerisinde izlenip bir problem olmaması halinde anne adayının rahmine yerleştirilir. Bu işlemden yaklaşık 12 gün sonra yapılan hamilelik testine göre işlemin başarılı olup olmadığı ortaya çıkar. Tüm bu işlemlerin sonuçsuz kalması halinde embriyo transferi sırasında kullanılmayacak embriyolar daha sonra kullanılmak üzere dondurulur ise tekrar kullanılabilirler. Embriyo dondurma bu tip tedaviler için oldukça önemli bir hale gelmektedir. Birden fazla kişinin tedavi ve teste tekrar tabi olmaması adına oldukça yararlı bir konuma gelir.

Önceki İçerikAşılama Tedavisi Nedir?
Sonraki İçerikTüp Bebek Tedavi Fiyatları