Çatlatma İğnesi Nedir ve Nasıl Yapılır?

çatlatma iğnesi nedir nasıl yapılır
çatlatma iğnesi nedir nasıl yapılır

Tüp bebek tedavisinde belli başlı kullanılan ilaçlar ve prosedürler bulunmaktadır. Tüp bebek tedavisinde genelde anne adayında bulunan yumurta sorunları nedeni ile hormon ilaçları tedavisi yapılmaktadır. Tüp bebek tedavisinde hormon ilaçları adetin 2 veya 3.günü kullanılmaya başlanır.

Hormon ilaçlarının kullanılmasında ki amaç yaklaşık iki hafta boyunca yumurtaların daha olgun daha kalite bir hale gelmesini sağlamaktır. Böylece gebelik şansı çok daha fazla artacaktır. Yaklaşık iki hafta süren hormon ilaçları tedavisi sonrası yumurtaların toplanması gerekir. İstenilen boyuta gelen yumurtaların toplanması için ilk olarak çatlatma iğnesinin yapılması gerekir. Çatlatma iğnesi ile ovulsayon meydana getirilir. Çatlatma iğnesi yapıldıktan sonra OPU yani yumurta toplama işlemi yapılmalıdır.

Çatlatma iğnesi ile olgun yumurtalar çatlatılıp toplanır. Yumurtaların olgun ve kaliteli olması sperm ile birleştikten sonra embriyo oluşma şansını arttırmaktadır.

Çatlatma iğnesi uzman hocamızın belirttiği tarih ve saate göre yapılmalıdır. Bu iğnenin kullanım şekli oldukça önem arz etmektedir. Bunun yanında tedavide kullanılan hormon ilaçlarının da düzgün kullanımı önemlidir. Hatalı kullanımı tedavinin başarı yüzdesini azaltmaktadır. Kıbrıs tüp bebek merkezi ile yapılan; Çatlatma iğnesi nedir, nasıl yapılır?

Çatlatma iğnesi nedir

Tüp bebek uygulamasında önceliğimiz yumurtalıkların geliştirilmesidir. Uygulanan yüksek doz ilaçlar ile birden fazla sayıda yumurta üretmesi sağlanır. Yumurtalıkların uyarılmasına adetin ikinci gününde başlanmaktadır. İlaç uygulaması yaklaşık 10 – 11 gün sürebilmektedir. Bu zaman diliminde ultrasonografi takipleri ile yumurtaların gelişimi takip edilir. Olgunlaşan yumurtalar 16 – 20 mm büyüklüğe ulaştığında, halk arasında “yumurta çatlatma iğnesi” olarak bilinen ilaçlar uygulanır. Bu ilaç uygulamasından yaklaşık 40 saat sonra gelişen yumurtalar karın içi boşluğunda çatlayarak kendiliğinden yumurtlama gerçekleşir. Tüp bebek tedavisi sırasında bu iğnelerden yaklaşık 36 saat sonra, yumurtlama olmadan yumurtaların toplanması gerekir.

Tedavinin sonuç vermesi açısından hastanın çatlatma iğnesini doğru şekilde ve zamanda uygulaması çok önemlidir. Her ne kadar toplumda adı “çatlatma iğnesi” olarak adlandırılsa da tüp bebek tedavisinde ilacın uygulama amacı yumurtaların çatlaması değil “olgunlaşmasıdır”. Yumurtalıkların döllenme hacimlerinin artmasını sağlayan LH hormonunun görevini bu iğneler sağlamaktadır. Çatlatma iğneleri ilacın çeşidine göre değişmekle birlikte kalçadan kas içine ya da göbekten cilt altına uygulanabilir.

Önceki İçerikYumurta Rezervi Arttırılabilir mi?
Sonraki İçerikTüp Bebek Tedavisinde Kullanılan İlaçların Önemi