Tüp Bebek Tedavisi IVF

Kıbrıs tüp bebek tedavisi
Kıbrıs tüp bebek tedavisi

Kıbrıs Tüp Bebek Tedavisi

Tüp bebek tedavisinde alanında ilk uygulanan yöntemdir. Yumurta ve spermlerin laboratuvarda bir araya getirilmesi ve bir süre sonra döllenen yumurtaların kontrol edilmesi şeklinde uygulanır. Bu işlemde sperm ve yumurta kalitesi önemlidir. Sayısı çok az ya da kalitesi kötü olan spermlerde uygulanırsa döllenme işlemi gerçekleşmez. Bu durumda mikroenjeksiyon işlemi denenmelidir. Tüp bebek uygulamasında her yumurta başına 250 bin adet sperm kullanılır. Döllenmeye bırakılan yumurtalar ertesi gün döllenmezlerse ICSI işlemi yapılamaz.

Mikroenjeksiyon (ICSI)

Günümüzde en çok uygulanan yöntemdir. Uygulama pahalı ve zahmetli olsa da başarı şansı yüksek olduğu için tercih edilir.
Ciddi sperm ya da yumurta problemi olanlarda da kullanılabilir. Her yumurta için bir adet sperm yettiği için testislerden elde edilen birkaç sperm ile gebe kalmak mümkündür.
IMSI, daha iyi büyütmesi olan mikroskoplarla spermlerin seçilmesi işlemidir. Kötü spermi olan hastalara oldukça yaralı olmaktadır.

Tüp Bebek Tedavisinde Embriyoskop

tüp bebek tedavisi Kıbrıs
tüp bebek tedavisi Kıbrıs

Özellikle iyi kalitede embriyoların seçilmesine yardımcı olan bir yöntemdir. Erken bölünen embriyoların gebelik şansının daha yüksek olduğu beklentisiyle embriyoların resimlenmesi ve video oluşturulması ile çalışır. Özellikle Türkiye gibi bir embriyo transferinin zorunlu olduğu ülkelerde faydası hastanın bir an önce gebe kalması hususunda oldukça avantaj sağlamaktadır. Bir çok merkez bu cihazı kullanmaktadır, bazı merkezler ise buna ihtiyaç duymadan da gebelik oranlarını koruduğu bilinmektedir.

Tüp Bebek Tedavisi’nde Gebelik Aşısı

Ne kadar faydalı olduğu tartışmalı olmakla beraber bazı hastalarda az da olsa faydalı olduğu bilgisi bazı hekim arkadaşlarımız tarafından bize iletilmiştir.
Yuvalama (Asisted Hatching): Çok nadir olarak işe yarar. Yumurtanın dış zarı kalın olursa lazer yardımıyla delik açılır.

PGD (Gebelik öncesi genetik analiz)

Kısırlık nedeni eğer genetikse, mikroenjeksiyon (ICSI) veya IVF ile döllenen yumurtalar laboratuvar ortamında geliştirilir. Gelişen embriyolara anne rahmine transfer etmeden önce blastomer biyopsisi ile genetik analiz yapılır. Genetik olarak sağlam çıkan embriyolar anne adayına transfer edilir. PGD ile belirlenebilen hastalıkların sayısı her geçen gün artmaktadır.

Tüp bebek tedavisi, kadının üreme hücreleri ile erkeğin üreme hücrelerini laboratuvar ortamında, bir araya getirerek döllenmenin oluşmasını sağlayan tedavi yöntemidir. Kadına ait yumurtaların döllenmesi sağlandıktan sonra bölünme başlar. Embriyo olarak adlandırıldığı bu ilk dönemde, laboratuvar ortamında gerçekleştirildikten sonra anne rahmine enjekte edilir. Tüp bebek yöntemi ile yaşanılan gebelik süreci, doğal gebelik sürecinde olduğu gibi normal seyrinde devam eder. Tedavi sonrası yaşanılan gebelik ile normal gebelik sürecinin tek farkı döllenme işleminin doğal yollar dışında olması ve yumurtaların anne rahmine bir uzman tarafından yerleştirilmesidir.

Tüp Bebek Tedavisi En Yaygın Kısırlık Tedavisidir

Tüp bebek tedavisi İn vitro Fertilizasyon (IVF) yaygın bir kısırlık tedavisidir. İlk olarak, yumurtalıklar, her birinin içinde, “doğurganlık ilaçları” kullanılarak, bir yumurta olan birden fazla folikül gelişmesi için uyarılır. Folikül sayısının ve büyümesinin kan hormon düzeyleri ile birlikte ultrason ile izlenmesi, tek bir enjeksiyonun yumurtaları ne zaman olgunlaştırdığını belirler. Daha sonra doğurganlık doktoru yumurtalarını küçük bir iğne kullanarak yumurtalıklardan alır, kadın ise hafif anestezi altındadır ve onları sperm ile özel bir laboratuarda gübrelemektedir. Döllenme gerçekleştikten sonra, yumurtalar kültürlenir ve embriyolara dönüşür. Üç ila beş gün sonra, uzman embriyoları tekrar rahim içine yerleştirir.

Tüp bebek tedavisi olmak nasıl bir şey?

Tüp bebek tedavisi döngüsü sırasında kullanılan ortak laboratuvar tekniklerinin daha iyi anlaşılmasını da sağlayabilirsiniz:

  • Yumurta Alma: Bir doktorun yumurtalık foliküllerinden yumurta aldığı hafif anestezi kullanan küçük bir cerrahi işlem.
  • Donör Tohumlama: Bir jinekolog, spermi doğrudan vajina içine servikste veya uterusun içine (İntrauterin Tohumlama veya İUI olarak adlandırılır) yerleştirir. Donör tohumlama daha önce Yapay Tohumlama olarak adlandırıldı.
  • Embriyo Gelişimi: Sperm yumurtayı başarılı bir şekilde döllerse, bir embriyo oluşur ve büyümeye başlar. Embriyo 2 ila 3 günlük olduğunda ‘bölünme aşamasında’; 5 ila 6 günlükken buna ‘blastosist’ denir.
  • Hücre İçi Sitoplazmik Sperm Enjeksiyonu (ICSI): Döllenmeyi tetiklemek için yumurtaya tek bir sperm enjekte edilir. Bu embriyoloji laboratuarında özel ekipmanla yapılır.
  • Yardımlı Tarama: Rahim zarına (endometriyum) yerleştirilmesi olasılığını artırmak için embriyo üzerinde bir lazer veya kimyasal çözelti kullanılır.
  • Embriyo Transferi: Döllenmiş yumurtalar (embriyolar), rahim ağzından kadının rahmine geri yerleştirilir.
  • Uygulama: Embriyo (lar) uterus içine yerleştirildikten sonra, embriyonun kendisini uterusun iç tabakası olan endometriyuma bağlamak için karmaşık bir işlemden geçmesi gerekir.
  • Embriyo Kriyoprezervasyon: Bir embriyo çok soğuk sıcaklıklarda donar. Korunmuş embriyolar ileride kullanmak için kullanılabilir.

Tüp bebek tedavisi

Tüp Bebek Tedavisi (In Vitro Fertilization), bir yumurta ve spermin vücut dışında bir uzmanlık laboratuarında birleştirildiği çeşitli doğurganlık sorunlarının üstesinden gelmek için kullanılan bir prosedürdür. Döllenmiş yumurtanın (embriyo), kadının rahmine aktarılmasından birkaç gün önce korunmuş bir ortamda büyümesine izin verilir, bu da hamilelik olasılığını arttırır.

Tüp Bebek Tedavisi , bir dizi doğurganlık sorununu aşmak için kullanılabilir ve birçok çift için onlara bebek sahibi olma şansını verir.

Tedaviniz deneyimli bir hemşire, danışman ve bilim adamı ekibi tarafından desteklenen doğurganlık uzmanınız tarafından koordine edilecektir. Bir aileye sahip olmanın sizin için ne kadar önemli olduğunu biliyoruz ve size en yüksek doğurganlık bakımı standardını sağlayacağımızı garanti edebiliriz.

Genellikle laboratuvarda Blastosist aşaması olarak bilinen 5. Güne kadar embriyolar yetiştiririz, çünkü bu embriyoların uterusa girme ihtimalinin daha yüksek olduğuna dair güçlü kanıtlar vardır.

Döllenmiş embriyolar, kadının rahmine basit bir prosedürle transfer edilir (embriyo transferi (pap smear’a çok benzer bir teknik).

İkiden fazla embriyo gelişirse, sonraki döngülerde kullanmak için fazla olanları dondurabiliriz. Embriyoların dondurulması hakkında daha fazla bilgi edinin …

Sperm kalitesiyle ilgili herhangi bir endişe varsa, döllenme işlemi Intracytoplasmic Sperm Injection (ICSI) tarafından gerçekleştirilir. Bu, her bir yumurtaya bir spermin yerleştirildiği yerdir.

Tüp Bebek Tedavisi süreci adım adım

Her bir IVF tedavi döngüsü yaklaşık altı hafta sürer.

Adım 1: İlk Uzman Randevusu

İlk randevunuzda doğurganlık uzmanınız tıbbi geçmişinizi ve önceki tüm araştırma ve tedavileri gözden geçirecektir.

Siz ve eşiniz doğurganlık uzmanınızla ilk randevunuza katılmalısınız. Tıbbi geçmişinizi, önceki tüm araştırmaları ve tedavileri gözden geçirecekler ve tedavi seçenekleriniz hakkında ön önerilerde bulunacaklar.

Adım 2: Ön tedavi danışmanlığı

Doğurganlık uzmanınızla tekrar görüşeceksiniz, tedavi planınızı onaylayın, sorularınızı cevaplayın ve ilgili onay formlarını imzalayın. Tedavinizi etkileyebileceğinden, şu anda almakta olduğunuz tamamlayıcı ilaçları tartışın.

Adım 3: Tedavi başlar

Doğurganlık hemşireniz size ihtiyacınız olan ilacı verir, tedavi döngüsü zaman çizelgesini açıklar ve Folikül Uyarıcı Hormonu (FSH) enjeksiyonlarını nasıl kendiniz yapacağınızı gösterir. Siz ve eşinizin bu randevuya katılmasını öneririz.

Adım 4: Hormon uyarımı

FSH, yumurtalıklarınızı normalden daha fazla yumurta üretmesi için uyaran diyabetik bir kalemle uygulanır. Daha fazla yumurta alabileceğimizde döllenme ve hamileliği sağlama şansımız daha yüksek.

Adım 5: Tedavi izleme

Döngünüz boyunca düzenli kan testleri hormon seviyelerinizi ölçer ve ultrasonlar yumurtalık foliküllerinin boyutunu ve sayısını ölçer. Bu ayrıca yumurta toplama için uygun zamanı belirlememize yardımcı olur. Tüm kan ve ultrason testleriniz hemşirelerimiz tarafından seçtiğiniz IVFAustralia kliniğinde yapılır ve tedavi masraflarınızın bir parçası olarak yapılır.

Adım 6: Enjektörün tetiklenmesi

Optimum sayıda ve boyuttaki foliküllere sahip olduğunuzda, yumurta koleksiyonunuzu planlıyoruz. Akşamları tetikleyici bir hCG (insan koryonik gonatrofin) enjeksiyonu yapacaksınız ve yumurta toplama operasyonu 36 ila 38 saat sonra gerçekleşecek. HCG enjeksiyonu vücuttaki doğal Luteinizan Hormonun yerini alır ve ‘tetikler’ veya yumurtlamayı başlatır.

Adım 7: Günlük ameliyatlarda yumurta toplama

Yumurta toplama işlemi, günlük ultrasonda, genellikle ultrason rehberliğinde yapılır. Çoğu kadın hafif bir genel anestezi tercih eder, ancak eğer istersen sedasyon ile lokal anestezi yapabilirsin. Yaklaşık 4 saat hastanede kalacaksınız ve daha sonra sizi eve bırakacak birine ihtiyacınız olacak. Günün kalanını işten çıkarabileceğinizden emin olun.

Yumurta koleksiyonunuzun sabahında, eşinizin taze bir semen (sperm) örneği sağlaması gerekecek, böylece yumurtalarınızı hemen dölleyebiliriz.

Adım 8: Yumurta gübrelemesi

Toplanan yumurtalar laboratuara alınır ve gübrelemeye o gün hazırlanmaları için kültür ortamına yerleştirilir. IVF’de hazırlanan sperm ve yumurtalar döllenmenin gerçekleştiği bir kaba yerleştirilir. ICSI’da, bireysel bir sperm, oldukça deneyimli bir embriyolog tarafından seçilir ve çok hassas mikroskopik kontrol altında, yumurtaya bu tek sperm enjekte edilir.

Adım 9: Embriyo gelişimi

Yumurta ve sperm daha sonra insan vücudunun sıcaklığını taklit etmek için ayrı ayrı inkübatörlere 37 derecede yerleştirilir. Ertesi gün, bilim adamları döllenme olup olmadığını belirlemek için yumurtaları inceler ve sizi embriyoların gelişimi hakkında sizi bilgilendirmeye çağırırlar.

Adım 10: Embriyo transferi

Embriyo transferi basit bir günlük cerrahi işlemdir ve genellikle yumurta toplanmasından beş gün sonra gerçekleşir. Embriyolar, pap smear’a benzer bir prosedür olan rahim ağzından geçen çok ince bir kateter yoluyla uterusa aktarılır. Bazı durumlarda embriyoların daha önce transfer edilmesini önerebiliriz.

Adım 11: Embriyo dondurma

Donma için uygun olan bir tedavi döngüsü sırasında kullanılmayan ilave embriyolar gelecek için depolanabilir.

Adım 12: Hamilelik testi

Hemşireniz embriyo transferinden iki hafta sonra kan tahlili yaptırmanız için bir randevu alacak. Bazen kadınlar gebe kalmasına rağmen hala bir süre alabilirler, bu nedenle bu kan testi, sizin döneminiz başlasa bile gerçekleşir. Üriner gebelik testi kitlerinin kullanılmasını önermiyoruz, çünkü tedavi boyunca verilen hormon ilaçları yanlış bir okuma yapabilir.

Hamilelik kan testi sonuçlarınız genellikle öğleden sonraya kadar mevcuttur. Hamilelik testi pozitifse, yaklaşık üç hafta sonra ultrason taraması ayarlayacağız.

Tüp Bebek Tedavisi Protokolleri

Tüp bebek tedavisi doğurganlık uzmanınız tarafından özel ihtiyaçlarınıza göre uyarlanmıştır. Tüp bebek tedavisi uygulanan çoğu hastaya iki ana tedavi protokolünden biri olan Long Down Regulation ve Antagonist tedavi döngülerinden biri verilecektir. Uzun süreli düzenleme tedavisi, bir kadının doğurganlık ilaçlarından önce doğal hormonlarını baskılamasıdır.

Süreniz başladıktan yaklaşık 3 hafta sonra, kan testi yaptırırsınız ve doğurganlık ilacı başlamadan önce doğal hormonlarınızı kontrol etmek için bir Synarel burun spreyi veya Lucrin enjeksiyonu şeklinde Tüp bebek tedavisi öncesi tedaviye  başlarsınız.

Yaklaşık 12 gün sonra, kendi hormonlarınızın düşük [veya aşağı regüle] olduğundan emin olmak için başka bir kan testi yapılacak ve günlük hormona ne zaman başlayacağınız söylenecektir.

FSH enjeksiyonlarına başlamanızdan 5 gün sonra, kan testi ve yumurtalıklarınızın ultrasonu olacak. Optimum sayıda ve gelişmiş folikül sayısına ulaşana kadar kan testleri ve ultrasonlarla yakından izleneceksiniz. Hazır olduğunuzda, hCG’nizin ne zaman tetikleneceğini ve ne zaman 36 saat sonra yumurta toplamanızı programlayacağınızı tavsiye ederiz.

Tüp bebek tedavisi

Yumurta toplama işleminden sonra, iki hafta sonra gebelik testinize kadar vajinal jel, kötülük veya deri altı enjeksiyonları olarak ek progesteron kullanacaksınız.

Antagonist tedavi döngüsü

Antagonist tedavi, erken yumurtlamayı önlemek için antagonistler adı verilen enjekte edilebilir ilaçlar kullanır. En sık kullanılan tedavi protokolüdür çünkü kısa döngü hastalar için daha uygun hale getirir ve hiper-stimülasyon riskini azaltır.

Sürenizin ikinci gününden başlayarak kan testiniz olacak ve tüm hormon seviyelerinizin düşük olmasını sağlayacaksınız, o gün Folikül Uyarıcı Hormon (FSH) enjeksiyonlarına (Gonal-F veya Puregon) başlamanız tavsiye edilir.

Dört günlük enjeksiyonlardan sonra, kendi hormonlarınızı kapatmak ve yumurtaların erken salınmasını önlemek için ikinci bir enjeksiyon [Cetrotide veya Orgalutron] başlar. FSH enjeksiyonlarına başladıktan 6-8 gün sonra, bir kan tahlili ve yumurtalıklarınızın ultrasonu olacak. Optimum sayıda ve gelişmiş folikül sayısına ulaşana kadar kan testleri ve ultrasonlarla yakından izleneceksiniz.

Hazır olduğunuzda, hCG’nizin ne zaman tetikleneceğini ve yumurta toplamanızı 36 saat sonra ne zaman alacağınız konusunda tavsiyede bulunacağız. Yumurta toplandıktan sonra, iki hafta sonra gebelik testinize kadar vajinal jel, kötülük ya da deri altı enjeksiyonları olarak ek progesteron kullanacaksınız.

Sonraki İçerikAşılama Tedavisi