Embriyo Donasyonu Nedir?

embriyo donasyonu nedir
embriyo donasyonu nedir

Embriyo Donasyonu Nedir?

Embriyo donasyonu nedir? Bu işlem bir tüp bebek tedavisi uygulamasıdır. Hem annenin hem de babanın kısırlık problemi ile karşılaştığı durumlarda yapılır. İşlem, laboratuvar ortamında donörden elde edilen yumurtalığın,yine bir donörden elde edilen sperm ile döllenmesiyle beraber anne adayının rahmine yerleştirilmesi ile olur.

Hangi Durumlarda Tercih Edilmelidir?

  • Herhangi bir yol ile sperm ve yumurta elde edilemeyen durumlarda,
  • Genetik hastalıklardan dolayı herhangi bir şekilde sağlıklı çocuk doğma ihtimalinin olmadığı durumlarda,
  • Kendi yumurta ve spermleriniz ile sayısız denemelere rağmen verimli embriyo gelişmeyen ve hamilelik ihtimali olmayan durumlarda,
  • Çiftlerin erken menopoza girmiş veya sürekli düşükleri olan kadınlardan ve Azospermi hastası erkeklerden oluştuğu durumlarda,
  • Tüp bebek tedavilerinden sonuç alınmadığı durumlarda tercih edilen bir tedavi yöntemidir.

Embriyo Donasyonu Nasıl Yapılır?

Bir kaç aşamadan oluşan bu tedavide, ilk olarak çiftlerin üreme hücreleri incelerek hem kadından hem de erkekden sağlık hücre elde edilemeyeceğinde emin olunur ve tedaviye karar verilir.

Bu karardan sonra en önemli aşamalardan olan ikinci aşama tedavi için donörlerin belirlenme aşamasıdır. Başvuran çiftler ağırlıklık olarak donörlerin kendi genetik ve yapıları ile uyumlu olmasını gözeterek seçim yaparlar. Bu kıstaslara uyan sperm ve yumurta donörü kişilerin elbetteki daha da önemli olarak, sağlıklı olması gerekmektedir. İşlem esnasında çiftlerin herhangi bir kuşku veya şüpheye düşmemesi için hem hasta hem de donörlerin bilgileri gizlilik ilkeleri bakımından saklı tutulmaktadır.

Üçüncü aşamada, tedavi için anne adayı ve donörü hazırlanır. Eğer anne adayı adet görüyor ise donör ile adet günleri eşleştirilmeli yani aynı sürece denk getirilmelidir. Çeşitli sebeplerden dolayı adet görememe durumunda gözetilecek tek kıstas donörün tedaviye elverişli olduğu gündür, anne adayı için belirli herangi bir zaman dilimine ihtiyaç duyulmaz. Bu aşamada donör yumurta gelişimi için göbek bölgesine yapılacak olan iğne tedavisine başlarken aynı zamanda anne adayı da rahim duvarlarını işleme hazır hale getirmek için ilaç kullanımına başlar.

Dördüncü aşamada donörün iğne tedavisi ile geliştirilmeye çalışılan yumurtası 10 ila 12 gün geçmesi ardından toplanır ve aynı gün içinde baba adayı için seçilen sperm hücresi ile döllenmesi gerçekleştirilir.

Son aşama olan yerleştirme işlemi ise yumurta dölleme işleminden sonraki 5.günde yapılır. İşlem basit bir işlem olmak ile  beraber anne adayının rahminde acı ve ağrıya sebep olmaz.

Önceki İçerikTüp Bebek Tedavisi
Sonraki İçerikYumurta Donasyonu Nedir?