Tüp Bebek Tedavisinde Cinsel İlişki

tüp bebek tedavisinde cinsel ilişki
tüp bebek tedavisinde cinsel ilişki

Tüp bebek tedavisi yapılırken cinsel ilişkide bulunulması, çiftler için tereddüt oluşturan bir durumdur. Hamile kalma sürecine yönelik bir tedavi aşamasında bulunulduğu için tüp bebek tedavisinde cinsel ilişki, kontrollü olarak sağlanmaktadır. Kıbrıs tüp bebek merkezi olarak bu konuda ziyaretçilerimiz bilgilendirmek istedik.

Tüp bebek tedavisi dahilinde yumurtalıkların geliştirilmesi ve spermin döllendirilmesi hassasiyetle yapıldığı için cinsel ilişkinin de aynı hassasiyet gösterilerek belirlenen zaman dilimlerinde başlatılması gerekmektedir.

Bu yönlendirmelere ek olarak cinsel ilişkinin tedavi aşamalarında tamamen yok sayılması yanlış bir bilgidir. Cinsel ilişkinin tedaviyi destekler nitelikte olması için mutlaka doktor görüşlerinin değerlendirilmesi gerekmektedir.

Tüp bebek tedavisi sürecinde önemli olan tedavinin normal seyrinde ilerlemesidir. Eğer embriyo transferi gerçekleşti ve herhangi bir sorunla karşılaşılmadıysa cinsel ilişkiye girilmesi konusunda herhangi bir sorun olmadığı bilinmektedir.

Tüp Bebek Tedavisinde Cinsel İlişkinin Sakıncaları Var Mıdır?

Tüp bebek tedavisinde cinsel ilişkinin tehlikesi, hamileliğin gerçekleşme sürecinde olmaktadır. Bu süreçte yumurtaların geliştirilmesi için müdahalede bulunulması nedeniyle herhangi bir hasarın engellenmesi amacıyla cinsel ilişkinin olmaması önerilmektedir.

Tüp bebek tedavisi esansındaki cinsel ilişkinin risklerinden birisi de çoğul gebelik durumudur. Bu süreçte yumurtalıklar güçlendirildiği için normalden fazla uyarım ile çoğul gebelik oluşma riski bulunmaktadır. Bu nedenle yumurtaların geliştirilme sürecinde cinsel ilişkinin kontrol altına alınması önemlidir.

Cinsel ilişkinin bir diğer risk durumu ise vajina enfeksiyonunun oluşmasıdır. Bu nedenle cinsel birliktelik esnasında prezervatif kullanılması önemlidir. Enfeksiyon riskinin bu sayede minimum seviyeye indirilmesi sağlanmış olmaktadır.

Semen analizi olarak bilinen testin yapılması gerekli görüldüğünde de baba adayından doğru bir verinin alınabilmesi için cinsel ilişkiye girilmemiş olması önerilmektedir. Bu gibi durumlarda da cinsel ilişkinin kontrollü olması gerekmektedir.

Tüp Bebek Tedavisinde Önerilen Cinsel İlişki Başlama Zamanı Nedir?

Tüp bebek tedavisinde cinsel ilişkinin başlangıcı, döllenmenin en iyi şekilde gerçekleşmesi için önemli olmaktadır. Embriyo transferinden on iki gün sonrasında cinsel birlikteliğin gerçekleşmiş olması tedavi sürecini destekleyici olmaktadır.

Embriyo transferinin sonrasında gebelik testi yapılacağı için bu on iki günlük süre önemli olarak belirlenmektedir. Herhangi bir sorunla karşılaşılmaması için hekim önerileri gebelik testi sonrasında cinsel birlikteliğin başlaması olarak bilinmektedir.

Cinsel ilişkiye başlamanın süresi hekim tarafından belirlenebilmektedir. Bu süre her anne adayı için farklılaşabilmektedir. Bu nedenle cinsel ilişkiye ilişkin bilgilendirmenin doğrudan tedavi hekiminden alınması gerekmektedir.

Tüp Bebek Tedavisinde Yumurtaların Geliştirilmesi Nasıl Olur?

Tüp bebek tedavisinde yumurtaların geliştirilmesi, tedavinin anne adayına ilişkin süreci olarak bilinmektedir. Cerrahi bir operasyon olması nedeniyle dikkatli yapılması gereken bir işlem olarak bilinmektedir.

Yumurtalık geliştirme işlemlerinin anne adayının yumurtalıklarının aktif hale getirilmesini sağlamaktadır. Bunun ardından yumurta toplamı işlemi döngünün ikinci aşaması olarak gerçekleştirilmektedir.

Anestezi uygulanarak yapılan bu işlemin sonucunda ağrı ya da acı hissi olmadığı bilinmektedir. Fakat bazı durumlarda acı gözlemlenebilmektedir, bu durumda hekim tarafından verilen ağrı kesicilerin düzenli olarak alınması gerekmektedir.

Yumurta toplama işlemlerinin anestezi ile yapılmasına rağmen on beş- yirmi dakika kadar kısa sürede gerçekleştirildiği bilinmektedir. Bu işlemin herhangi bir kesme ya da dikiş gerektirmeyen bir işlem olması nedeniyle ağır bir operasyon olmadığı belirtilmektedir.

Yapılan işlemin ardından anne adayının kendini dinlendirmesi gerekmektedir. Bu süre zarfı, tüp bebek tedavisinde cinsel ilişki konusunda onay alınması gereken bir süreçtir. Buna ek olarak hekimin verdiği önerilerin de hassasiyetle uygulanması gerekmektedir.

Tüp Bebek Tedavisinde Sperm Numunesi Nasıl Toplanır?

Tüp bebek tedavisinde sperm numunesinin toplanması, baba adaylarının dahil olduğu süreç olarak bilinmektedir. Numune alınmadan 3 gün öncesine kadar herhangi bir cinsel birliktelikte bulunulmaması gerekmektedir.

Spermlerin daha nitelikli sonuç vermesi için herhangi bir boşalmanın gerçekleşmemiş olması tüp bebek tedavisinin iyi ilerlemesine yardımcı olmaktadır. Sperm numunesinin alınma işlemlerinin, yumurta toplama işlemleri ile aynı zaman dilimlerinde yapılmaktadır.

Anne ve baba adaylarından alınan örneklerin sağlıklı olması için bu süre zarfındaki sağlıklı yaşam önerilerine de uyulması gerekli olmaktadır. Hem sperm numunelerinin hem de yumurtaların daha etkili olması için sağlıklı vücut yapılarının olması önerilmektedir.

Embriyo Transferi Nasıl Yapılır?

Embriyo transfer işlemi, tüp bebek tedavisinin döllenme sonrasındaki aşamasıdır. Bu aşamada sperm ve yumurtalıkların laboratuar ortamında döllendirilmesinin ardından anne rahmine yerleştirilmesi yapılmaktadır.

Bu süre zarfı anne adayı için psikolojik ve fizyolojik anlamda zorlayıcı olabilmektedir. Bu nedenle herhangi bir sakınca görülmemesine rağmen cinsel ilişkiye ara verilmesi önerilmektedir. Cinsel ilişki olması halinde ise prezervatif ile korunmanın tercih edilmesi daha sağlıklı olmaktadır.

Embriyo transferi, tüp bebek tedavisinin en önemli aşaması olarak bilinmektedir. Bu aşamada embriyonun anne karnında tutunabilmesi sayesinde gebelik devam etmektedir. Fakat embriyonun tutunamaması halinde gebelik gerçekleşmemektedir.

Tüp bebek tedavisinde cinsel ilişki sakıncasının embriyo transferi sonrasında on iki gün içerisinde geçerli olduğu bilinmektedir. Fakat bu durum çiftlere göre de değişkenlik göstermektedir.

Cinsel ilişkinin embriyoya herhangi bir zarar verdiği kanıtlanmış bir durum değildir. Buna rağmen herhangi bir risk durumu oluşmaması açısından hekimlerin önerisi, cinsel ilişkiye ara vermek yönünde olmaktadır.

Önceki İçerikAMH Hormonu (AMH Testi) Ne İşe Yarar?
Sonraki İçerikGebelikte Folik Asitin Önemi