Tüp Bebeklerde Sağlık Sorunu Olur mu?

Tüp Bebek Yöntemiyle Sağlıksız Bebek Olma Riski Nedir?

Tüp Bebeklerde Sağlık Sorunu Olur mu?

Normal yolları denemesine rağmen çocuk sahibi olamayan çiftlerin tercih ettiği yöntemlerden birisi tüp bebek tedavisi yöntemi olmaktadır. Tüp bebek tedavisi gebe kalmak için yardımcı üreme tedavilerinden birisidir. Bu tedavi yönteminden genel amaç anne ve baba adayının üreme hücrelerinin alınarak döllenmenin sağlanmasıdır. Bunun için üreme hücrelerinin en olgun olduğu zaman beklenir. Anne adayının yumurta hücresi, baba adayının da sperm hücreleri alınarak döllenme gerçekleştirilmeye çalışılır.

Döllenen embriyolardan sağlıklı ve kuvvetli olanlar kadının rahimine yerleştirilir. Bu şekilde sağlıklı bebek olma şansının artırılması sağlanır. Tüp bebekle gebe kalma için tedavi öncesinde, tedavi aşamasında ve tedavi sonrasında bir takım tetkikler uygulanır ve bazı hususlar yerine getirilir. Başarılı bir gebelik için bu noktada hem doktorun, hem merkezin hem de çiftlerin üzerine düşen görevler vardır. Bunlar yeterli şekilde yerine getirildiğinde tüp bebek ile gebe kalma şansı artacak ve başarılı bir gebelik dönemi sağlanabilecektir.

Tüp Bebek Yöntemiyle Sağlıksız Bebek Olma Riski Nedir?

Genel şartlar yerine getirildiğinde ve tüm koşullar en iyi şekilde sağlığında tüp bebek tedavisinde sağlıklı bir gebelik elde edilmesi mümkündür. Tüp bebek yöntemiyle sağlıksız bebek olma riski genelde normal yollarla gebe kalan kişilere göre daha azdır diyebiliriz. Çünkü normal yollarla gebelik elde dildiği zaman yumurta ya da spermim kalitesi incelenmeden gebelik elde edilir ve böyle durumlarda anomalili bebek dünyaya getirme riski tüp bebeğe göre daha çok artmaktadır. Tüp bebek tedavisi yapılırken sağlıklı yumurta ve sperm hücresi seçilmeye ve bunun sonucunda kaliteli ve sağlıklı embriyo elde edilmeye çalışılır.

Gözlem altında sağlıklı olan ve olmayan embriyolar görülür ve sadece sağlıklı olanlara anne rahmine transfer edilir. Bunun neticesinde sağlıklı gebelik elde edilme şansı çok daha yüksektir. Ancak tüm bunlara rağmen genetik faktörler ve bireysel özellikler de göz önünde tutulursa tüp bebekte de başarı şansının az olduğu ve riskli gebelik durumlarının yaşandığı durumlar gözlemlenebilir. Bu bakımdan olası riskleri her zaman içi hesaplamakta yarar vardır.

Tüp Bebeklerde Sağlık Sorunu Olur mu?Tüp Bebek Tedavisiyle Dünyaya Gelen Çocukların Doğal Yollardan Dünyaya Gelen Çocuklardan Farkı Bulunur mu?

Doğal yollarla dünyaya gelen çocuklar korumasız cinsel ilişki neticesinde dünyaya gelir. Tüp bebekte ise cinsel ilişki olmadan üreme hücrelerinin toplanıp laboratuvar ortamında döllendirilmesiyle gebelik gerçekleşir. Bu durumda tüp bebekle dünyaya gelen bebeklerin normal yollarla dünyaya gelen bebeklerden farkı değerlendirildiğinde fark sadece döllenme zamanı ve şeklinde görülür. Bunun dışında hamilelik süreci, doğum şekli ve diğer durumlar normal gebeliklerdeki gibi devam eder. Bu şekilde dünyaya gelen bebeğin normal yollarla dünyaya gelen bebeklerden farkı yoktur. Doğal yollarla dünyaya gelen bebeklerdeki hemen her risk ya durum tüp bebek tedavi yoluyla gebe kalan kişiler için de geçerlidir.

Önceki İçerikTüp Bebek Ne Kadar Sürer?
Sonraki İçerikEmbriyo Transferi Sonrası Beslenme