Dondurulmuş Embriyo Transferi

dondurulmuş embriyo transferi
dondurulmuş embriyo transferi

Embriyo Transferi Nedir?

Dondurulmuş embriyo transferi işlemi, gelişmekte olan embriyoların -196 derece gibi düşük bir sıcaklıkta dondurularak saklanması ve sonraki dönemde çözülerek kullanılması işlemidir. Uzman bir ekip tarafından gerçekleştirildiğinde dondurulmuş embriyo transferi işleminin taze embriyo transferinden çok daha yüksek bir başarı oranı bulunmaktadır. Dondurulmuş embriyo transferi işlemi, gebelik için tedavi gören çiftlerin yanı sıra çocuk sahibi olma yetilerini kaybetme riski bulunan kişiler için de kullanılabilmesi sebebiyle son derece önemli tedavi seçeneklerinden birisidir. Dondurulmuş embriyo transferi işlemi, tüp bebek tedavisinde embriyonun tutması durumunda devamlı başa dönmek gibi önemli bir külfetin önüne geçilmesini sağlamıştır. Bu açıdan kıbrıs tüp bebek merkezi olarak oldukça önemli bir işlem olduğunu söyleyebilmek mümkündür.

Embriyo Dondurma İşleminin Avantajları Nelerdir?

Embriyo dondurma işleminin sağladığı faydalar şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Bu işlem kişilerin hamile kalma ihtimalini büyük oranda arttırmaktadır.
  • Taze embriyo transferi işleminden sonraki süreçte de kalan sağlıklı embriyolar saklanabilmektedir. Bu sayede daha sonra tekrar gebelik istenmesi ya da mevcut tedavide embriyonun tutmaması gibi durumlarda daha az yorucu bir süreç sağlanabilmektedir.
  • Kişilerin tedavi sürecini oldukça kısaltan bir çözümdür.
  • Kalan embriyoların daha sonra kullanılabilmesi tedavi masraflarını büyük oranda düşürmektedir. Bu sayede ekonomik bir tedavi imkanı sunmaktadır.
  • Yumurtalıkların tedaviye aşırı cevap vermesi gibi durumlarda embriyolar sonraki bir süreçte tedavi edilmek için dondurulabilmektedir.
  • Kanser hastalarının kemoterapi veya radyoterapi tedavisi almadan önce embriyo dondurması işlemi yapabilmesi mümkündür. Bu sayede daha sonraki süreçte transfer işlemleri gerçekleştirilebilmektedir.
  • Endometrium kalınlığının yetersiz izlenmesi durumunda embriyolar daha sonra transfer edilmek üzere dondurulabilmektedir.
  • Tüp bebek deneme sürecine endometrial polip tespit edildiğinde yani rahim içi bir operasyon gerektiğinde yumurtalar daha sonra transfer edilmek üzere dondurulabilmektedir.

Embriyo Dondurma İşlemi Nasıl Yapılır?

Embriyo dondurma işlemi yapma süreci şu şekilde işlemektedir:

  • Döllenmiş yumurtalardan oluşan embriyo hücreleri, koruyucu bir sıvı ile karıştırılmaktadır.
  • Daha sonra bu sıvı plastik tüplere veya cam ampullere koyularak saklanmaktadır.
  • Bu tüpler sıvı nitrojen içerisine yerleştirilmektedir. Ardından -196 derece sıcaklığa bir anda düşürülerek donmaları sağlanmaktadır.

Dondurulan embriyoların çözülme süreci ise şu şekilde işlemektedir:

  • Dondurulmuş embriyo hücreleri sıvı nitrojen içerisinde çıkarılmaktadır.
  • Oda sıcaklığına alınarak çözülme işlemleri gerçekleştirilmektedir.
  • Embriyolar özel bir kültür ortamına alınarak embriyo bekletme cihazlarına koyulmaktadır.
  • Embriyolar incelenerek sağlıklı olanları ayrıştırılmakta ve transfer işlemi gerçekleştirilmektedir.

Dondurulmuş Embriyolar Ne Kadar Süre Saklanabilmektedir?

Dondurulmuş embriyoların saklanma süresi, teknik bilgi açısından incelendiğinde 20 yılı bulabilmektedir. Ancak hukuki olarak ülkemizde embriyo saklanması için öngörülen maksimum süre 5 yıldır. 5 yılın sonunda saklanmaya devam edilebilmesi için çiftlerin rızası gerekmektedir. Aksi bir durumda embriyoların tamamı imha edilecektir. 5 yıl boyunca saklanan embriyoların sonraki yıllarda saklanmaya devam edebilmesi için çiftlerin yazılı izni gerekecektir. Bu durumda çiftlerin her sene yeniden izin vermeleri gerekmektedir. Çiftlerin sonraki sene için yazılı dilekçe ile izin vermemeleri halinde bir ay beklenmektedir. Bir ay içerisinde izin verilmemesi halinde ise embriyoların imha edilme işlemi gerçekleştirilmektedir.

Çözülen Embriyolarda Canlılık Oranı Ne Kadar?

Dondurulmuş embriyoların canlılık oranı, birçok farklı parametreye bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Bu süreci etkileyen en önemli parametreler ise tedavi işleminin gerçekleştirildiği merkezin uzman bir ekibe sahip olması, gerekli teknolojik koşulların sağlanmış olması ve son olarak yumurta ve sperm kalitesidir.

İstatistikler değerlendirildiğinde, dondurulan embriyoların başarı oranlarının %90 ila %98 civarında seyrettiği görülmektedir. Embriyoların çözüldükten sonra tamamının aynı canlılığı sağlaması mümkün değildir. Ancak %90 oranının oldukça yüksek bir oran olduğunu kabul etmek gerekmektedir. Her 10 embriyo hücresinden 9’u canlılığını korumaktadır. Bu kadar yüksek bir orana ulaşabilmek için, uygulama ve saklama işlemlerinin doğru bir şekilde gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Gerekli ortamın sağlanmadığı ve uzmanlık derecesinin düşük olduğu merkezlerde bu oran çok daha düşük olabilmektedir.

Embriyo Dondurma İşlemi Sağlık Sorununa Neden Olur Mu?

Dondurulmuş embriyo transferi sonucu doğan bebek sağlıklı olur mu sorusu, tedaviyi uygulamak isteyen çiftlerin kafasındaki en büyük soru işaretlerinden birisidir. Dondurulmuş embriyo transferi sonucu dünyaya gelen bebeklerle, taze embriyo transferi yapılarak veya normal yollarla dünyaya gelen bebekler arasında sağlık sorunu açısından bir fark bulunmamaktadır. Yani zeka geriliği ya da farklı bir anomali yaşanmasına sebep olacak bir durum bulunmamaktadır. Hem anne hem de bebek açısından son derece sıkıntısız ve güvenilir bir uygulamadır.

Dondurulmuş Embriyo Transferi Nasıl Yapılır?

Dondurulmuş embriyo transferi işlemi şu şekilde gerçekleştirilebilmektedir:

  • Öncelikle hastanın transfere hazırlanması gerekmektedir. Bu süreçte rahim iç zarının yeterli kalınlığa ulaşması beklenmektedir.
  • Rahim iç zarının yeterli kalınlığa ulaşabilmesi için doğal siklus ve hazırlanmış siklus olmak üzere iki farklı yöntem kullanılmaktadır. İki yöntemde de hedeflenen amaç ve başarı oranı aynıdır.
  • Doğal siklus yöntemi kullanıldığında folikül takibi yapılarak rahim iç zarının kendiliğinden kalınlaşması beklenmektedir.
  • Transfer işlemi yapılmak için yumurtlamanın üzerinden 2 ila 3 gün geçmesi beklenmektedir. Bu süreçte kan hormon düzeyleri takip edilmektedir.
  • Transfer gününe kadar hastaya herhangi bir ilaç verilmesine gerek bulunmamaktadır. Ancak transfer işleminden sonra progesteron destek tedavisi yapılarak hamilelik kolaylaştırılmaktadır.
  • Rahim iç zarının yeterli kalınlığa ulaşabilmesi için kullanılan bir diğer yöntem ise hazırlanmış siklustur. Bu yöntem genellikle adet dönemleri düzenli olmayan veya 35 yaşından yaşlı olan kadınlarda tercih edilmektedir.
  • Hazırlanmış siklus yönteminde kişilere östrojen hapları veya östrojen bantları verilmektedir.
  • Transfer işlemi için rahim iç zarının en az 7-8 milimetreye ulaşması beklenmektedir.
  • Ardından transfer işlemi gerçekleştirilmektedir. Transfer işleminden sonra progesteron destek tedavisi yapılarak hamilelik kolaylaştırılmaktadır.

Embriyo Transferi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Embriyo transferi sonrası dikkat edilmesi gereken noktalar arasında halk genelinde doğru bilinen bazı yanlışlar bulunmaktadır. Dondurulmuş embriyo transferi sonrasında seyahat etmek, ağır kaldırmak, ıkınmak ve öksürmek gibi durumların gebeliğin tutunma sürecine hiçbir olumsuz etkisi bulunmamaktadır. Hastaların tüp bebek tedavisinden sonra istirahat dahi etmesine gerek bulunmamaktadır. Pek çok kişi embriyo transferi işleminden hemen sonraki gün normal yaşantılarına dönebilmektedir. Bu açıdan transfer işlemi gerçekleştirilen kişilerin rahat olmasında fayda bulunmaktadır. Dikkat edilmesi gereken noktalar kişilerin doktorları tarafından ayrıntılı olarak açıklanmaktadır. Ancak genel olarak hastaların gebelik planlamasından en az 3 ay önce sigara ve alkol kullanımını bırakmaları gerekmektedir. Embriyo transferi işleminden sonraki süreçte de hastaların bu maddelerden uzak durması hatta sigara içilen ortamlarda dahi bulunmamayı tercih etmesi yerinde bir karar olacaktır. Bu süreçte doktorunuzun verdiği ilaçları düzenli olarak kullanmanız faydalı olacaktır. Ayrıca tedavi sürecinde yumurtalıklar aşırı derecede uyarılmış ya büyümüşlerse kişinin bünyesinde ağrı olabilmektedir. Bu durumda rahatsızlıkları en aza indirmek için dinlenmeniz faydalı olacaktır.

Tüp Bebek Tedavisinde Başarı Oranını Etkileyen Faktörler

Tüp bebek tedavisinde başarı oranını değiştiren faktörler kısaca şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Kadının yaşı
  • Yumurta rezervi
  • Yumurta kalitesi
  • Kişinin stresten uzak durması
  • Sağlıklı bir beslenme düzeni
  • Çok kilolu veya zayıf olmamak yani ideal kiloda olmak
  • Genetik problemler
  • Sperm sayısı ve kalitesi
  • Sigara ve alkol kullanımı
  • Yapısal sorunlar olup olmaması

Bu faktörlerin yanı sıra dondurulmuş embriyo transferi yapılacak merkezin teknik donanımı ve merkezde bulunan doktorların ve çalışanların uzmanlık seviyesi de başarı oranını değiştirebilmektedir. Bu açıdan uzman bir kliniğe başvuru yapmanızda fayda bulunmaktadır.

Önceki İçerikHamilelik Belirtileri Nelerdir?
Sonraki İçerikÇin Takvimi ile Cinsiyet Belirleme