
Rahim içi ya da rahim ağzında yer alan, iyi huylu olarak isimlendirilen tümörlere miyom denir. Miyomlar düz kas dokusu ile gelişen yapılardır. Rahim içi veya rahim ağzında tutunurlar.
Tümörler iyi huylu ve kötü huylu olmak üzere ikiye ayrılırlar. Kötü huylu olan kanser gibi ciddi sorunlara neden olurken iyi huylu olanlar biraz daha az sorun teşkil ederler ve belli bir tedavi sonrasında geçebilirler. Biz makalemizde iyi huylu olarak adlandırılan miyomlardan bahsetmeye çalışacağız. Miyomların yapısı genelde yuvarlak şekilde ve pembe renge yakın bir renktedir. Kadınların bazılarında miyomlara rastlanır.
Miyomların sık görüldüğü yaşlar olarak 35 ile 45 yaş arası gelmektedir. Bu yaş aralıklarında kadınlarda miyom görülme olasılığı yüksektir. Ergenlik zamanları ve menopoz zamanı miyomların en az görüldüğü devreler olarak bilinir. Bu zamanlarda miyomlar çok az ya da hiç görülmeyebilir. Ender olmakla birlikte bazı menopoz zamanında olan kadınlarda miyomların yoğun görüldüğü de saptanmıştır. Buna göre bu bilgilerden çıkardığımız sonuçlara göre kadınların hemen hemen her devirlerinde az ya da çok miyom görülme durumu bulunmaktadır. Miyomlar neden olur, miyomların herhangi belirtileri var mıdır bu konular hakkında yazımızın devamında ayrıntılı olarak sizlere bilgiler vermeye çalışacağız. Böylece miyomların varlığını ve ortaya çıkış durumlarını çok daha iyi bir şekilde kavramış olacağız.
Miyomların Ortaya Çıkış Belirtileri Nelerdir?
Miyomların genel olarak teşhisini koymak için jinekolojik muayene şarttır. Bu jinekolojik muayene sonucunda miyomların varlığından kesin olarak söz edilebilir. Miyomlar belli başlı belirtiler göstermektedir. Bu belirtiler neticesinde hasta muayene olur ve kesin teşhisi konulur. Miyomların belirtileri olarak şunları söyleyebiliriz:
- Adet zamanlarında yoğun miktarda kanama görüldüğü durumlarda: Adet zamanında normalden çok miktarda kanama görülüyorsa miyomların varlığından söz edilebilir.
- Adet zamanı bittikten sonra açık renkte kanama olması: Adetiniz bittikten sonra açık renkte arada kanamanız varsa bu durumda miyomun habercisi olabilir.
- Cinsel ilişki ya da adet bittikten sonra bel ve kuyruk sokumunda ağrı: Cinsel birleşme yaşandığında ya da adetiniz bittikten sonra bel ve kuyruk sokumunuzda ağrı hissediyor olması miyomun varlığına işarettir.
- Kabızlık: Miyomlar bağırsaklarda basınç oluşturdukları için bu nedenle kabızlığa neden olabilir.
- İdrara çok sık çıkma: Çok sık oranda idrarınız yapma ihtiyacınız oluyorsa bu gibi durumlarda da miyomların varlığı söz konusu olabilir.
- Karın ve rahim bölgesinin büyümesi: Karın ve rahim bölgesiniz çok büyüdüyse bu durum miyomun göstergesi olabilir.
- Bazı durumlarda yapılan kısırlık testlerinde bazı zamanlarda miyomların tüpleri tıkadığı zamanlar görülebilmektedir.
Miyom Tedavisi Nasıl Yapılır?
Miyom belirtileri ortaya çıkmaya başladıktan sonra miyomlar hızlı bir şekilde ilerlemeye ve büyümeye başlayabilir. Miyomların büyüme ve ilerlemesinin boyutu kadından kadına değişiklik gösterebilir. Miyomlar hareketsiz ve kilolu olan kadınlarda daha sık oranda görülmektedir. Bu durumda karın bölgesini geliştirecek hareketler yaparak kasların çalışmasını sağlamak gerekir.
Miyomlar ilerlemeden tedavi olmak gerekir. Miyom tedavisi için belirttiğimiz gibi miyom ilerlemeden fazla bir sıkıntı teşkil etmez. Miyom teşhisi erken zamanda konulursa bunlardan kısa zamanda kurtulmak mümkündür. Bu durumlarda sürekli olarak miyomların kontrolü, miyomları küçülten ilaçlar alınması etkili tedavilerdendir. Miyomlar küçükken tedavisi ilaçla kolaylıkla yapılabilir.
Miyomların ilerleyen durumlarında ise bazı durumlarda ameliyat gerekebilir. Bu durumda miyomları ortadan kaldırmak için son çare olarak ameliyat olabilirsiniz. Ameliyat için uzman doktora başvurup doktorunuzun yönlendirmesiyle ameliyat olarak miyomlardan kurtulabilirsiniz. Miyomlar gerekli şekilde tedavi edildiğinde miyomların zararlı etkilerinden korunmak mümkün olacaktır.