Tese Ameliyatı Kaç Kez Yapılır?

Tese ameliyatı gerektiren sorunlar erkeklerdeki sperm hücresinin olmadığı durumlarda ortaya çıkar. Yapılan araştırmalara göre kısırlık sorunu çeken erkeklerin %’de 10’unda bu sorun yaşanmaktadır. Erkeklerde sperm hücresinin olmaması şu gibi durumlarda ortaya çıkar; birincisi erkeklerdeki meninin taşıdığı kanalların tıkalı olması, ikincisi ise testislerin yeterli seviyede çalışmamasıdır. Bu iki problem erkeklerdeki hücrelerin olmamasına neden olur. Bu durumda erkekte azospermi yani, menide hiç sperm olmama sorunu oluşur.

Böyle durumlarda farklı tedavi yolları uygulanabilir. Kanalların tıkanık olduğu durumlarda cerrahi müdahale gerekir. Testislerin çalışmadığı durumlarda ise tedavi seçeneği seçmek için hormonlardaki dengesizliğin nedenin anlaşılması gerekir. Bu noktada medikal tedavi yöntemi tercih edilir. Medikal tedaviyle azospermi sorunu noktasında çözüm bulunabilir. Bu tedaviyle menide sperm hücreleri bulunabilir. Tüm bunlara rağmen menide sperm bulunamaması durumunda testislerden sperm hücresi bulmak için bir takım işlemler yapılır. Bu noktada testislerden doku örneği alınır. Doku örneklerinde genelde sperm hücresi bulunabilmektedir. Doku hücrelerindeki sperm hücreleri tüp bebek tedavisinde kullanılmaya çalışılır. Bu işleme tese adı verilir.

Tese Ameliyatı Kaç Kez Yapılır?Tese Ameliyatının Uygulanması

Testislerdeki doku örneklerinden sperm hücresi bulunduğu zaman tüp bebek tedavisinde kullanmak üzere bu sperm hücreleri alınır ve uygun koşullarda saklanır. Tüp bebek tedavisinde kullanmak üzere tese ameliyatının uygulanması gerekir. Tese ameliyatı için testisler açılır ve olgunlaşan tubüllerin dışarı alınması sağlanır. Tüpler çıkarıldıktan sonra labaratuara götürülür ve burada bu tüpler çeşitli işlemlerden geçer. Bu ortamda sperm hücreleri incelenir ve kaliteli olanları ayrılarak tüp bebek tedavisinde kullanılmak üzere alınır be mikroenjeksiyon yöntemiyle anne adayının yumurtasına transfer edilmeye çalışılır. Bu şekilde çocuk sahibi olmaya çalışılır.

Tese ameliyatı ile sperm bulma şansı %20’lerden %100’lere kadar çıkmaktadır. Her erkeğin kısırlık problemi farklı olduğu için bu oranın değişik olması normaldir. Tese ameliyatının başarı şansının yüksek olması için labaratura ortamının da uygun koşullarda ve yeterli imkanlarda olması gerekir. Ameliyat kısa sürede olsa da labaratuar işlemleri çok daha uzun olabilmektedir. Bu noktada yapılacak en iyi şey tedavi merkezini iyi seçmektir. Tedavi merkezini iyi seçmek çocuk sahibi olma şansını arttıracaktır.

Mikro Tese İşlemi

Ameliyat dışında mikro tese işlemi de menide sperm bulma işlemi için yapılan tedavi yollarından birisidir. Bu işlem anestesi altında uygulanır ve genel olarak acısız ve ağrısız bir işlem olarak bilinir. Bu işlemde testisin  4 değişik noktalarından doku örnekleri alınarak canlı olan sperm hücreleri ayrıştırılmaya çalışılır. Ayrıştırılan sperm hücreleri tüp bebek tedavisinde kullanılmaya çalışılır. Mikro tese işlemi yapılmadan önce hasta bu işleme 6 saat kala bir şey yeyip içmemeli, operasyon olacak bölgenin de temizlenmesi gerekir. Gerekli hijyenik koşullar sağlanmaya çalışılmalıdır. Operasyon bitiminde rahat kıyafetler giyerek 2 saat sonra hastaneden çıkabilirsiniz. Bu işlem sonrasında en az 3 saat sonra sadece sıvı tüketilmeli, banyo için ise en az 3 gün beklenmelidir.

Önceki İçerikTüp Bebek Öncesi Beslenme Nasıl Olmalı?
Sonraki İçerikLH Hormonu Kaç Olmalı?